Den svenska bilmarknaden töms varje år på över 150 000 bilar som går på export till andra länder. Det minskar tillgången på nyare begagnade bilar och håller uppe priserna.
Ändå anses Sverige som ett lågprisland internationellt sett på grund av vår svaga valuta. Det gjorde att 163 000 bilar exporterades förra året enligt car.info.
Många av bilarna, troligen över 10 000, har inte avregistrerats utan står fortfarande med en svensk bilhandlare som ägare. Bilar som exporterades för närmare tio år sedan finns fortfarande i bilregistret, uppger Carup.
Det finns inget straff för köpare som struntar i att avregistrera en exporterad bil. En vanlig orsak till att handlarna dröjer med att avregistrera bilarna är att de inte vill registrera dem i det nya landet förrän bilen ska köras.
Läs även: På väg mot rekordår – personbilsexporten ökar
Inget straff – säljaren kan inte agera på tre år
Det är köparens ansvar att avregistrera bilen. Tidigare kunde säljaren tvångsavregistrera exporterade bilar efter ett år. Men nu har reglerna ändrats till tre år.
Transportstyrelsen kan däremot rätten att avregistrera direkt, men det sker sällan.
– Om vi på Transportstyrelsen får kännedom om att ett fordon exporterats från Sverige och registrerats i ett annat EES-land har vi möjlighet att avregistrera på eget initiativ, säger Mikael Andersson, informationschef på Transportstyrelsen, till Carup.
Han påpekar att de felregistrerade bilarna orsakar problem.
– En brist för samhället är ju att Vägtrafikregistret inte blir uppdaterat med aktuell fordonsstatus och därmed indirekt. I förlängningen kan det innebära en ökad totalkostnad för vår verksamhet då vi tvingas registerhålla fordon som inte längre borde finnas i våra register, säger Mikael Andersson.
Läs även: Kraftig ökning av begagnade elbilar – 78 procent fler sålda