Det är flera samverkande faktorer som gör det successivt dyrare att köra på bensin eller diesel – och billigare att köra elbil. Här ska vi reda ut varför en ny elbil snart blir billigare än motsvarande avgasbil.
1. Extremt höga EU-böter
I dag är det väldigt lönsamt för biltillverkarna att sälja en bensinbil. De bygger till stor del på gammal teknik och därför är utvecklingskostnaderna låga och det krävs inga stora, dyra batterier.
Ändå bromsar biltillverkarna ner försäljningen av nya bensinbilar genom att höja priserna. Och fler märken vägrar sälja dieselbilar inom EU.
Orsaken är de 150 miljarder kronor i böter som hotar den europeiska bilindustrin om de inte minskar sina gemensamma utsläpp. Under 2024 såldes 1,4 miljoner elbilar inom EU. För att helt slippa böter måste den försäljningen dubbleras under 2025 – eller så måste det säljas 2,5 miljoner färre avgasbilar under året.
Kort sagt så måste försäljningen av bensin- och dieselbilar hållas nere med högre priser samtidigt som priserna pressas på elbilar. En del säljs redan med förlust.
Läs även: Billtillverkarna riskerar 150 miljarder kronor i böter
2. Billigare batterier
På 15 år har priset på batterier sjunkit med 90 procent per kWh. Det beror bland annat på ökad effektivitet och mindre kostsam kemi. De billigare järnfosfat-batterierna (LFP) står för omkring 35–40 procent och väntas öka i andel då de har blivit allt bättre.
Bara från 2023 till 2026 kommer en halvering av priserna att ske enligt analyser från Goldman Sachs.
Tidigare har det sagts inom bilbranschen att de allt billigare batterier kommer att leda till att en ny elbil kostar samma som motsvarande bensinbil 2025. Så ser det inte ut att bli.
– 2027 når vi troligen dit, säger Peter Himmer, vd för Kia i Sverige.
Han tror också på en kraftigt ökad försäljning av elbilar under det andra halvåret 2025.
– Då kommer räntorna att vara lägre och modellutbudet intressantare.
Läs även: 90 procent billigare elbilsbatterier – fortsatt prisnedgång
3. Återinförd klimatbonus för elbil
EU har inrättat en så kallad social fond som ska kompensera dem som drabbas ekonomiskt av den gröna omställningen. Sverige har beslutat att personer som bor i glesbygd ska få del av pengarna genom en återinförd klimatbonus.
Tidigare var klimatbonusen på 70 000 kronor, men skulle sänkas till 50 000 kronor. I stället togs bonusen bort helt i november 2022.
Hur stor klimatbonusen blir till de enskilda bilköparna är inte känt, bara att det beräknas kosta 800 miljoner kronor per år. Med tanke på att bara privatpersoner och småföretagare i glesbygd har rätt till den nya klimatbonusen så är ett belopp mellan 30 000–50 000 kronor troligt.
Läs även: Klimatbonusen återinförs 2026 – så stor blir den
4. Kraftigt höjda priser på bensin och diesel 2027
Det kommer aldrig att bli billigare att köra på bensin eller diesel än i dag. 2027 införs EU:s nya utsläppsrätter (ETS 2) som gör det dyrare att släppa ut koldioxid.
ETS 2 kommer omedelbart att leda till höjda drivmedelspriser. Försiktiga bedömare talar om en direkt höjning med omkring 5 kronor per liter.
Därefter höjs priserna med 10–20 procent per år fram till 2035.
– 2030 blir bränslet mellan 11,50 och 15,30 kronor dyrare per liter än idag, säger Ronny Svensson på Ynnor AB.
Vintertid kan priserna bli ännu högre då ökad efterfrågan på brännolja väntas driva upp priserna.
Läs även: Klubbat i riksdagen – 2027 blir bensin och diesel betydligt dyrare
Prisfall på törstiga begagnade avgasbilar
Trots att priserna på nya bensin- och dieselbilar väntas öka kommer begagnatpriserna att sjunka ju närmare vi kommer 2027.
Förklaringen är dels att vi idag har extremt höga priser på begagnade avgasbilar. Det beror i sin tur bland annat på att få nya avgasbilar kommer ut på marknaden, dels för att malusskatten är hög. Dels för att många nyare bilar exporteras, särskilt tillbakalämnade leasingbilar.
En annan orsak till de höga begpriserna är den slopade klimatbonusen som gör att färre kan räkna hem en ny elbil. De väljer i stället en nyare begagnad avgasbil. Skärpta regler för förmånsbilar driver gör också att fler väljer att handla begagnat.
Ytterligare en faktor är de låga drivmedelspriserna till följd av den sänkta reduktionsplikten
Drastiskt högre priser på bensin och diesel 2027 kommer troligen att göra törstiga avgasbilar mindre intressanta och pressa ner priserna i kombination med en allmänt ökad efterfrågan på elbilar.