Forskare har studerat data från den brittiska bilbesiktningen och konstaterat att den genomsnittliga livslängden för elbilar snabbt blir längre.
– Här visar vi att även om tidiga elbilar visade lägre tillförlitlighet än avgasbilar så har snabba tekniska framsteg gjort det möjligt för nyare elbilar att uppnå samma livslängd, även vid mer intensiv användning, skriver forskarna i Nature.
Studien omfattar även bensin- och dieselbilar och då finner forskarna att en dieselbil håller i 16,3 år och rullar 257 000 km i genomsnitt. En bensinbil lever 1,9 år längre, men rullar 71 000 km kortare.
Detta är resultatet av olika körmönster. En dieselbil körs av dem som kör mer per år, vilket också ökar slitaget.
Elbilar lever nästan lika länge som bensinbilar, 18,4 år mot 18,7 år, men rullar längre, 200 000 km mot 188 000 km för bensinaren.
Med tanke på hur mycket elbilarna utvecklas under de senaste två decennierna finns det skäl att tro att den genomsnittliga körsträckan ska öka.

Tesla rullar överlägset längst
Om vi isolerar Tesla så visar data en genomsnittlig körsträcka på 340 000 km. Det sticker ut även i jämförelse med dieselbilar.
En förklaring är att Tesla Model S var en föregångare bland elbilar med stort batteri, stora utrymmen och fri laddning.
Läs även: Så mår Teslas batterier efter 32 000 mil
Forskarnas syfte är att få ökad kunskap om olika drivlinors pålitlighet och de förutspår att den snabbt växande elbilsmarknaden kommer att bidra till längre genomsnittliga körsträckor och livslängd.
En del elbilsägare kommer att behöva byta sina batterier, men det oroar inte forskarna. De menar att marknadskrafterna kommer att se till att ersättningsbatterier blir både mer tillgängliga och överkomliga i takt med den snabbt ökade volymen av elbilar.
Batteribyte kommer dock att vara sällsynt då ”barnsjukdomarna” nu är avklarade och kvaliteten har ökat. Denna syn på batteriernas livslängd stöds av andra forskare.
Läs hela forskningsrapporten här.
Läs även: Så (o)vanligt är batteribyte för elbilar