Till sin hjälp lånade Dekra sex exemplar av Jaguar I-Pace, varav samtliga har gått som taxibilar i München sedan de togs i drift 2018. Dessa testades under 2024 och kompletterade Dekras omfattade testdatabas som består av data från över 25 000 batteritester.
Trots mätarsiffror på mellan 18 000–26 000 mil uppmättes batteriernas hälsotillstånd till mellan 95-97 procent.
– Vi laddade fordonen i genomsnitt ungefär en och en halv gång per dag, och inte särskilt skonsamt, utan alltid till full kapacitet, för att ge förarna trygghet vad gäller räckvidd, säger Gregor Beiner, vd för taxibolaget MTZ, enligt ett pressmeddelande.
Läs även: Nytt batteri håller sin laddning i 50 år
Endast eldrivna taxibilar 2029
Testerna har varit så pass framgångsrika att MTZ har som mål att elektrifiera hela sin vagnpark.
– Våra erfarenheter av elbilarna har varit mycket positiva, fortsätter Gregor Beiner.
– Batterierna har en väldigt lång livslängd, och tack vare de säkerhetsbuffertar som tillverkarna bygger in behåller de sin kapacitet under lång tid. […] I dag har vi drygt 70 fordon i vår flotta, varav en tredjedel är elbilar från olika märken. Vårt mål är att ha elektrifierat hela vår vagnpark till 2029.
Körstilen avgör
– Det är viktigt att ha i åtanke att det är bilens användande som sätter störst prägel på batteridegraderingen, säger Joakim Hansson, Kvalitets och HSE-chef vid DEKRA Automotive Sverige, enligt samma pressmeddelande.
– Eftersom man, till skillnad från en äldre fossilbil med konventionell teknik, inte kan lita på miltalen eller yttre tecken på slitage hos en elbil, är ett oberoende batteritest högst relevant och nödvändigt.
Dekras testmetod är under vidareutveckling och nästa generations testmetod rullas ut för olika nya bilmodeller under 2025.
Läs även: Stort test avslöjar: Enorm skillnad i laddtid mellan elbilar