Borsch är en jätte bakom kulisserna inom bilindustrin och levererar system till många bilmärken. Det rör sig om allt från antisladdsystem som till öppning av elmanövrerade bakluckor med en gest.
Vi har redan sett hur flera biltillverkare testat steer-by-wire, det vill säga att den mekaniska kopplingen mellan ratt och hjul ersätts med sladd och elmotor. En lösning som är billigare att tillverka och som kan styras på olika sätt med mjukvara.
– Mjukvaran blir i framtiden även viktigare för styrningen. Det ger oss många fler möjligheter att påverka styrningskarakteristiken, som kan implementeras på modellspecifik basis för alla plattformar längre fram, säger Karsten Schebsdat, chef för fordonsdynamik och chassikontrollsystem på Volkswagen.

Bromsarna kommer också få en liknande lösning i framtiden, så kallad brake-by-wire. Bosch kommer att bli en storleverantör av elektroniskt styrda bromsar och räknar med att utrusta 5,5 miljoner elbilar fram till 2030.
Nyligen testkörde ingenjörer från Bosch en Nissan Ariya med brake-by-wire från Berlin i Tyskland upp till polcirkeln i norra Sverige via Köpenhamn och Stockholm.
– Vi utförde tusentals bromsningar under resan och kunde därför få viktiga insikter och data om beteendet hos bromssystemet, skriver Bosch i ett pressmeddelande.
Läs även: VW är nära att slå 1 000 km med ID.7 Pro S

Lättare, mindre, billigare och säkrare
I ett pressmeddelande framhäver Bosch flera fördelar med elektroniskt styrda bromsar, bland annat att bromskomponenterna kan placeras mer fritt. Då är det möjligt med en placering som är bättre för krocksäkerheten.
En annan säkerhetsaspekt är att bromsverkan för varje hjul är oberoende av övriga hjul.
Det blir också mindre skillnader i konstruktionen mellan höger- och vänsterstyrda bilar, vilket minskar kostnaderna. Brake-by-wire spar också utrymme och vikt.
Bosch menar också att elektroniskt styrda bromsar passar bättre för självkörande bilar.

Läs även: Med Volkswagen ID. Buzz till Polcirkeln