Hoppa till innehåll

Anders Parment: Vem är den personlige serviceteknikern till för?

”En PST med rätt inställning tar personligt ansvar, men just din kanske testar din köpvilja.”

Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning.

Allt fler bilverkstäder har personliga servicetekniker (PST). Man kan undra om de behövs i elektrifieringens tidevarv. Tesla har avskaffat servicekravet, bilen säger till vid behov och de ambulerande servicemobilerna gör i allmänhet ett bra jobb. Men även för fossilbilar finns anledning att vara skeptisk.

Jag blev det redan innan begreppet myntades. 2002 köpte jag en ny S60 T5. På Rejmes i Norrköping fick jag ett dubbelt visitkort. På ena sidan säljaren i slips, på andra mekanikern i blåställ. Minns att jag tyckte det var konstigt, vill ju inte tänka på att nya bilen ska lagas innan jag ens köpt den.

Så jag köpte i Tranås, 13 300 mil och fem år senare hade den bara kostat mig några stag i framvagnen och ett par omgångar bromsklossar. Min pappas S60 är 13 år och har heller aldrig besökt en PST, även där är reparationerna få, bortsett från smärre lackskador, garaget verkar krympa med åren.

En kompis sa nyligen att hon älskar sin PST. Han säger alltid till i god tid när något behöver bytas, man har ju läst att det slarvas på bilverkstäder, berättade hon.

Allt mindre, verkstadsfusket har minskat och det skrivs sällan om det nu. PST är en del av förbättringen, konceptet ger ansvarstagande men är inte så kundorienterat som det kan verka.

PST är nämligen säljare också. De får bonus. Mycket bonus. Likt larminstallatören som vill sälja fler kameror och bankrådgivaren som vill sälja hund- och barnförsäkringar vill PST:n sälja mer, ofta sådant som är svårt för kunden att ha koll på: glapp i ett stag eller kant på bromsskivorna. Det vill till att moralen är hög – bilägaren, som kanske sitter i möte eller byter blöja, ska snabbt fatta köpbeslut.

2020 fick jag höra om en PST i en mindre stad som tjänade 75 000 i månaden. Platschefen bekräftade det och sa att PST:n är jättetrevlig men glad i att byta saker i onödan. En duktig mekaniker är värd en hög lön, men kanske inte två normala mekanikerlöner?

En kollega försökte boka tid hos sin PST. Nej, det går inte, nej, inte då heller, nähä, inte ens då. Kollegan ringde växeln, då fanns massor av lediga tider.

Hans PST handplockar jobb. Rekond och hjulskifte är mindre intressant än nya däck eller bromsar – eller ännu bättre, båda, hjulen ska ändå av för bromsbyte, kunden betalar fullt. Kanske mindes PST:n hur kollegan tidigare prutat på ett bromsbeläggsbyte, i Småland är det inte konstigt.

En vanlig hederlig kundmottagning bokar gärna in vilken tjänst som helst, som det ska vara – ge råd och sälja det kunden vill köpa. PST:ns råd om nya däck och torkarblad kan vara omsorg om din säkerhet – men du kanske kan köra ett tag till, utan nämnvärt försämrad säkerhet?

Flera elbilsmärken följer Tesla, de har inga verkstäder som är vana vid höga intäkter. Fokus är på att sälja bilar, ibland prenumeration på extratjänster som GPS, värmestolar och assistentsystem, för Tesla även laddning. Tvärtemot medierubrikerna går kunder från fossilt till el, man förstår att verkstäderna är frustrerade.

En PST med rätt inställning tar personligt ansvar, men just din kanske testar din köpvilja. Testa tillbaka, var frimodig, jämför priser som smålänningen så föredömligt gjorde, kanske en av många bra icke-auktoriserade verkstäder.

Upplysta köpare och verkstäder – med eller utan PST – med hög moral bidrar till att vi alla får fler bra alternativ att välja mellan framöver. 

auto motor & sports krönikör Dr. Anders Parment är författare och föreläsare. Han forskar om mobilitet, köpbeteende, nya generationer och nyckeltalsmätning vid Stockholm Business School och är rådgivare åt många företag i bland annat bilbranschen.

Email: red@automotorsport.se

Nyhetsbrev

Få de senaste och snabbaste motornyheterna direkt till din inkorg! Prenumerera på vårt nyhetsbrev som skickas ut varje vardag.