Kort förklarat är vi inte längre lika lojala när vi väljer att köpa en ny bil. Enligt statistik från fordonsbranschanalytikerna Vroom har det hänt mycket de senaste fem åren.
– Flera faktorer bidrog till den utveckling vi såg ett par år efter pandemin, säger Ulf Roberts-Jones, vd på Vroom, enligt ett pressmeddelande.
– Det fanns en kraftig obalans i fordonsutbud och efterfrågan vilket påverkade konsumenters märkesval. Samtidigt var det en period där fler märken och modeller introducerades, ofta i kombination med förmånliga upplägg för privatleasing, vilket påverkade konsumenter i köpfönstret.
Läs även: Elbilarna blir allt fler men Dalarna går emot strömmen
Svårare att förstå bilmarknaden
Jämfört med för fem år sedan finns det nu cirka 40 modeller fler att välja mellan och 15 valbara märken.
– Att analysera och förstå kundströmmar och lojalitetsmönster blir allt viktigare och ger tillverkare och återförsäljare värdefulla insikter för att skapa kontinuerliga och väl avvägda kundvårdsinitiativ som stärker kundrelationerna över tid, tillägger Ulf Roberts-Jones.
Det är uppenbarligen lättare sagt än gjort. Trots nya trender visar Vrooms statistik ändå en och annan utstickare. I 20 år har Vroom fört statistik över märkeslojalitet och fyra bilmärken har funnits med sedan start: Subaru, Toyota, Kia och Skoda.
I statistiken finns det emellertid fortsatt tre märken som går mot strömmen och fortsätter att locka tillbaka sina köpare. Det handlar om ovannämnda Subaru och Toyota, i sällskap av Tesla.
Enligt siffrorna väljer sju av tio kunder en Tesla igen, även när det är dags för en ny bil. Om dessa siffror håller i sig efter 2025 ska blir intressant att följa. På återhörande om cirka 365 dagar.