Hoppa till innehåll

Wiggo Björck: Stalltips för verkstadsbesöket

”Det finns faktiskt knep att ta till för att kunna gå ifrån verkstaden nöjd.”

Wiggo Björck krönika
Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning.

Det är ibland verkligen fascinerande hur fel det kan gå när vissa ska till verkstaden. När jag jobbade som kundmottagare hände det att man fick vara med om ett och annat. Glåpord, hot och smockor som hängde i luften. Ofta kunde jag ändå förstå varför.

Det är förstås inte kul när bilen man betalar stora summor pengar för strular, oavsett hur stort eller litet problemet är. Bilar har också som bekant blivit allt mer tekniskt komplicerade med åren, vilket har gjort att man som ägare är allt mer beroende av verkstaden. Själv bävar jag lite inför dagen då jag till slut kommer att behöva stå där med mössan i handen framför i stället för bakom desken – det är alltså då jag till slut inte längre kan serva min vagnpark själv.

Men, det finns faktiskt knep att ta till för att kunna gå ifrån verkstaden nöjd. Mycket hänger förstås på att hitta en som bara helt enkelt är bra. Men, som alla spridda Googlebetyg som även en sådan kan ha avslöjar, så verkar vissa helnöjda med det andra kallar för riktiga bilskojare.

Jag tror mig veta vad den förstnämnda gruppen gör som inte den andra gör. Eller i alla fall vad de inte gör: Är otrevliga mot servicepersonalen.

För hur mycket man än har rätten på sin sida när biljäveln gått sönder så får man inte glömma att sära på sak och person.

Ordet ”garanti” har förvisso en smått magisk kraft, men som mången katastrofberättelse om verkstadsbesök förtäljer så har biltillverkaren alltid en fiffig motbesvärjelse: garantivillkor.

Bilar har en tydlig tendens att börja gå sönder på olika sätt först efter att garantin gått ut. Ändå kan du lyckas få den fixad till ett rabatterat pris eller kanske till och med helt gratis genom att helt enkelt vara trevlig och ödmjuk.

De flesta som någonsin jobbat inom ett serviceyrke håller nog med mig om att det hänt att man hjälpt en kund mer än man egentligen borde. I samtliga fall har det varit personer som var lite extra trevliga, ödmjuka eller på annat vis gjorde en tuff arbetsdag den där lilla biten bättre.

Det är då man orkar lägga tiden på att ordentligt kolla upp om det kanske finns någon servicebulletin som gör att det går att ansöka om goodwill från tillverkaren – eller om säljavdelningen vill vara snäll mot sin kund och stå för en rabatt. Många varianter finns det, men gemensamt för dem är att det krävs kunskap, fotarbete och målmedvetenhet – saker som inte alltid finns i den mängd de borde i vår stressade värld. 

Var trevlig mot servicepersonalen så får du alltid bästa möjliga service. Det gäller inte bara på verkstäder utan egentligen överallt, men just på verkstaden är knepet oftast att lyckas uttrycka sitt fullt rimliga missnöje med en bil eller tillverkare utan att anklaga individen man pratar med. Hur svårt det är beror på vilka ni är, men mitt generella tips blir att hålla isär sak och person.

Sedan händer det förstås att det står någon som inte kan stava till ordet ”service” bakom desken. Då hade nog även jag blåst till reträtt. Inte sällan har de en lite mer empatiskt lagd kollega man kan försöka vända sig till istället.

Eller så går man och blir högvoltscertifierad fordonstekniker för att kunna fortsätta skruva hemma även efter att allt blivit eldrivet. För min del låter ändå det allt mer lockande. 

Nyhetsbrev

Få de senaste och snabbaste motornyheterna direkt till din inkorg! Prenumerera på vårt nyhetsbrev som skickas ut varje vardag.