Att välja rätt mack och soppa har därför blivit viktigare under året på grund av den sänkta reduktionsplikten. Tidigare var 30 procent av allt sålt drivmedel fossilfritt, men den minskade inblandningen av biodrivmedel i bensin och diesel har andelen sjunkit.
Detta framgår av organisationen Gröna mobilisters årliga rapport Drivmedelsfakta. I sammanställningen finns också uppgifter som oljans ursprung.
År 2021 importerades 51 procent av all olja från Ryssland. I dag är det 0 procent – officiellt. Och 54 procent av alla råvaror har okänt ursprung.
– Det är en fossil dimma höljd i dunkel, säger Per Östborn, projektledare på Gröna mobilister.
De stora bolagen som Circle K och OKQ8 försäkrar dock att de inte köper in rysk olja.
”Värdet av löftet är oklart på grund av bristen på spårbarhet”, skriver Gröna mobilister i sin rapport och uppmanar regeringen att verka för ökad ursprungsmärkning och spårbarhet.
HVO100 allt mer klimatsmart
Den som kör en modern dieselbil gör en grön insats genom att tanka HVO100 – ett alternativ som blivit mer miljö- och klimatsmart med tiden.
För några år sedan bestod 49 procent av råvarorna till HVO av palmolja och PFAD som koppas till skövling av regnskog. 2023 hade andelen sjunkit till bara en procent.
Marknadens grönaste HVO100 säljs av Gulf och Preem. Den minskar klimatpåverkan med 87 procent jämfört med fossil diesel enligt branschens beräkningsmetod. Näst bäst med 84 procent är HVO100 från Runes bensin.
Gulf, Preem och Runes bensin levererar också grönast etanol E85. Näst bäst är Din-X.
Kör svenskt – tanka biogas
Långa transporter av drivmedel är varken bra för klimatet eller tryggt ur försörjningssynpunkt. Den som vill tanka så svenskt som möjligt ska välja biogas. Den består till 63 procent av svenska råvaror och kan till och med ha positiv klimatpåverkan.
