Hoppa till innehåll
Recharge

Kameraövervakning av miljözoner redan igång

Från och med årsskiftet får Stockholm en ny miljözon. Redan nu finns kameror på plats – men inte för att bötfälla bilister.

Det står redan klart att stockholmarna får en ny miljözon att förhålla sig till från och med 1 januari 2025. I zonen blir det i praktiken bara elbilar, gasbilar och bränslecellsbilar som får köra. För tunga fordon är reglerna något slappare.

För att hålla koll på den (i stora drag) bensin- och dieselfriazonen har kameror satts upp för att övervaka trafiken. Det är dock inte tal om att bötfälla. Detta rapporterar Vi Bilägare.

Karta över miljözon 3
Vid årsskiftet införs en miljözon klass 3 i delar av Stockholms innerstad. FOTO: Stockholms stad

Det är Polisens uppgift att straffa eventuella zonsyndare. Något som inte kommer bli lätt. Längs Hornsgatan är det många som struntar i reglerna som förbjuder både dubbdäck och äldre bensin- och dieselbilar. Polisen har sagt att andra brott måste prioriteras.

Kamerorna som ska övervaka trafiken i den nya miljözonen installerades i september av företaget Edeva. Avtalet kommer gälla i upp till tio år, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Systemet fotograferar registreringsskyltar och kollar upp bilens utsläppsklass. Det handlar dock bara om att föra statistik och kommer inte användas för att bötfälla bilister.

”Planen är att mäta regelefterlevnaden i miljözonerna både före och under införandet av den nya miljözonen och samtidigt göra samma sak för de redan befintliga miljözon klass 1 och miljözon klass 2”, skriver Edeva.

Registreringsskyltar är en personuppgift enligt GDPR och således ska statistiken vara anomym

– Staden vill inte ha några personuppgifter, det är inte vad det här projektet handlar om. Vi vill ha anonymiserade data och statistik för att kunna följa upp de förändringar som sker i fordonsflottan, säger Per Karlsson på Stockholms stad.

Nyhetsbrev

Få de senaste och snabbaste motornyheterna direkt till din inkorg! Prenumerera på vårt nyhetsbrev som skickas ut varje vardag.