I den kinesiska provinsen Xinjiang har den kinesiska staten begått övergrepp mot den muslimska befolkningen under lång tid, något Human Rights Watch rapporterat om. Volkswagen har tidigare fått kritik för att man har en fabrik i området.
Kinesiska staten har givetvis tagit avstånd från anklagelserna och förnekar att det skulle ske några brott mot de mänskliga rättigheterna.

Volkswagen äger en testanläggning i regionen och är delägare till en fabrik, men nu ska man alltså sälja av båda delarna. Detta av ekonomiska anledningar, skriver CNN.
Förbjudet att importera ”Xinjiangbilar” till EU och USA
Både EU och USA har förbjudit importer av produkter från regionen, en av flera aspekter som gjort det ohållbart för Volkswagen att behålla fabriken.
Fabriken bygger förbränningsbilar, något som inte fungerar särskilt bra i ett Kina som satsar hårt på elektrifiering. Dessutom är möjligheterna att exportera bilar dåliga då närmsta hav är 1 800 mil bort och de närliggande länderna köper få bilar, skriver Dagens PS.

En förlustaffär
Bland annat på grund av problemen ovan har fabriken varit en förlustaffär för Volkswagen under senare tid. Nu säljer man alltså av det man äger i provinsen.
För Volkswagen måste det också vara skönt att lämna den mycket politiskt laddade provinsen bakom sig, det är dock (som väntat) inget man tar upp i det pressmeddelandet som släpptes under onsdagen.
Volkswagen själva har sagt att det inte fanns några tecken på att tvångsarbete ska ha skett i fabriken, vilket är en av flera saker som uigurerna ska ha utsatts för.
Djupare samarbete med kinesiska SAIC
Volkswagen Group passar samtidigt på att meddela att arbetet tillsammans med SAIC ska fördjupas och förlängs fram till åtminstone 2040.