En gemensam faktor för att de elbilar som tappar minst räckvidd i kyla är att de har en värmepump. I en elbil finns ingen förbränningsmotor som ger överskottsvärme som kan värma kupén.
I många länder där det sällan blir riktigt kallt räcker det med paneler med PTC-värmeslingor för att få rätt innertemperatur. Tekniken är billig, men inte så effektiv.
En värmepump är omkring 3–4 gånger effektivare på att värma upp luften än värmeslingor. Värmepumpen fungerar i princip som ett kylskåp och har också kompressor och kylmedium.
Det amerikanska företaget Recurrent har tillgång till data från tiotusentals elbilar har undersökt hur mycket räckvidd bilarna tappar i kyla. Då blir det tydligt att de som tappar minst har värmepump. Se tabell längst ned på sidan.
Läs även: Test: Så mycket kortare kommer din elbil på vintern

Recurrent har bland annat jämfört Tesla Model 3 med och utan värmepump. Skillnaden i räckvidd ligger mellan 8–10 procent vid nollgradigt väder.

Läs även: Så länge kan elbilen ”tomgångsköras” i vinter
8 tips för att optimera räckvidden på vintern

1. Varmgarage är optimalt
Att värma upp luft är energikrävande och därför vinner man mycket på att ha bilen stående i varmgarage på vintern.
2. Sänk tempen – använd stols- och rattvärme
Av samma anledning går det att spara på bilens batteri genom att sänka kupétemperaturen och i stället kompensera med stols- och rattvärme.
3. Förvärm inför körning via laddboxen
Det är inte bara kupén utan även batterierna som behöver värmas upp. På många bilar går det att förvärma kupén och i vissa fall även batterierna inför körning om man står ansluten till en laddbox. På många bilar går det att ställa in önskad tid för avfärd. Då laddas bilen klart precis när du ska köra – och eftersom laddning värmer batterierna kommer de att ha en mer optimal temperatur när du kör i väg. Samtidigt som bilen laddas värms kupén upp utan att minska räckvidden.
4. Kör i Eco-läge
I Eco-läge är alla system optimerade för att minska förbrukningen, vilket ger längre räckvidd.
5. Extra luft i däcken
Att för lite luft i däcken ökar förbrukningen är allmänt känt. Men att man behöver högre lufttryck i kyla känner få till. Anledningen är att kall luft tar mindre plats. Öka därför lufttrycket med omkring 10 procent inför vintern.

6. Använd farthållare
Acceleration kostar energi och med en farthållare undviks onödiga fartökningar. Vill man verkligen snåla stänger man av farthållaren i slutet av kraftiga uppförslut och låter bilen tappa lite fart nära krönet. Farten tar man sedan igen i nedförsbacken efter krönet.
7. Planera och anpassa körningen
Genom att starta i god tid undviks onödig stress som leder till högre fart, sämre säkerhet och högre förbrukning. Vid längre körsträckor är det bra att i förväg planera laddstopp för att slippa omvägar.
8. Ta av takboxen – dumpa vikt
Takräcken och i synnerhet takboxar ökar luftmotståndet. Ha endast dessa monterade när du verkligen behöver dem. Luftmotståndet sjunker om man monterar vissa takboxar bak- och fram. GÖR INTE DET! Takboxarna är konstruerade för att tåla att lasten åker framåt, men baksidan kan vara mindre tålig.
Att köra runt med onödig vikt i bilen ökar också förbrukningen. Fundera över om du verkligen behöver ha med allt.
Läs även: Polestar 3 slog Tesla i världens största räckviddstest i kyla
