Hoppa till innehåll
Recharge

Toyotas plan: billiga batterier och 150 mils räckvidd

Den katastrofala lanseringen av bZ4X har tvingat Toyota att tänka om fullständigt. Nu släpper man mer information om elbilsplanerna.

Toyotas första elbil, bZ4X, har fått utstå hård kritik för sin dåliga räckvidd. När testlaget tog sig an bilen blev den uppmätta räckvidden allt annat än bra, även om testresultatet inte blev fy skam. Den skakiga lanseringen ska ha fått tillverkaren att tillsätta en krisgrupp för att utveckla en helt ny elbilsplattform och nu delar man med sig av sina storslagna planer för framtidens elbilar.

Billigare batterier, längre räckvidd och snabbare laddning

Med hjälp av flera nya batterier med olika kemi ska Toyota kunna erbjuda elbilar för alla. Fram till 2028 ska man komma med fyra nya batterier. Först ut blir nästa generations litiumjonbatteri med en räckvidd som är dubbelt så lång som i dagens bZ4X. Kostnaden ska var 20 procent lägre och laddningen klart snabbare.

De billigare elbilarna utrustas med ”bipolärt” litiumjärnfosfat-batterier. Dessa kommer inte erbjuda samma räckvidd som ovan nämnda litiumjonbatteri men ska kosta kring 40 procent mindre än batteriet i dagens bZ4X.

Ännu ett nytt litiumjonbatteri kommer också men något senare. Även det blir bipolärt.

Vi vet sedan tidigare Toyota och Lexus ska komma med 30 nya elbilar till 2030.

Den kanske största nyheten är de två solid state-batterierna, eller batterier med fast fas. Det första ska kommersialiseras någon gång mellan 2027 och 2028. Räckvidden ska bli kring 120 mil och laddningen från 10 till 80 procent ska inte kräva mer än cirka 10 minuter vid laddstolpen. Någon gång efter 2028 kommer nästa fastfasbatteri med en räckvidd på upp till 150 mil enligt den kinesiska körcykeln CLTC.

”Vi är fast beslutna att bli världsledande på batterier” säger Toyotas chefstekniker Hiroki Nakajima. ”Vi kommer behöva olika batterialternativ, precis som vi har olika val av motorer. Det är viktigt att göra alla dessa batterier kompatibla med alla typer av modeller” fortsätter han.

Raketforskning och inspiration från Tesla

Toyota ska börja med så kallad ”megagjutning”, alltså att man gjuter stora delar av fram- respektive bakvagnen som en enhet. Här syns skillnaden mot dagens produktionsmetod där man svetsar ihop ett stort antal plåtpressningar (till vänster).

Teknik från rymdraketer ska sänka Toyotas kommande elbilars luftmotstånd. Målet är att få ner dragkoefficienten under 0,20. Som jämförelse har Tesla Model S ett Cd-värde på 0,208.

Kopierar Tesla

För ett tag sedan plockade Toyotas ingenjörer ner en Tesla Model Y och blev överraskade av nivån. ”Det är otroligt, ett tekniskt konstverk” som en chef på Toyota ska ha uttryckt det. Nu ”lånar” man likt Volvo megagjutnings-tekniken, men under Toyotanamnet ”giga casting”. Fram- och bakvagn ska vardera pressgjutas i ett stycke aluminium för att sedan sättas ihop med batteripaketet i mitten.

För att sänka produktionskostnaden ytterligare ska man låta bilarna köra sig själva mellan olika delar i fabriken. Redan idag kör bZ4X från sista steget i produktionslinan till den slutgiltiga inspektionen.

Förra året sålde Toyota färre än 25 000 elbilar i hela världen. År 2030 siktar man på att sälja 3,5 miljoner.

Nyhetsbrev

Få de senaste och snabbaste motornyheterna direkt till din inkorg! Prenumerera på vårt nyhetsbrev som skickas ut varje vardag.