Under 2025 skulle 2G- och 3G-näten släckas ner helt i Sverige. Men nedläggningen sköts fram då hundratusentals bilägare är beroende av näten för att eCall-tjänsten ska fungera.
Nu har Transportstyrelsen hunnit undersöka problemet och kommer till en tillfällig lösning.
Grundproblemet är att bilar som har obligatorisk eCall, alltså att bilen själv kan larma SOS i händelse av olycka, riskerar att underkännas vid besiktningen och därmed få körförbud.

Oväntad och osvensk lösning från Transportstyrelsen
Transportstyrelsen har hittat en enkel tillfällig lösning på problemet som känns oväntat osvensk: De slutar att kontrollera nödfunktionen eCall vid besiktningen, uppger Vi bilägare.
Motiveringen till det kommande beslutet är att det råder oklarheter kring hur eCall kan kontrolleras på ett korrekt sätt vid besiktning.
Det räcker inte med att bilen visar ett felmeddelande för eCall för att vara säker på att systemet inte fungerar – varningen kan betyda att systemet för tillfället saknar uppkoppling.
Ett annat problem är att besiktningsstationerna inte vet om bilen har obligatorisk eCall som måste fungera, eller bara eCall som ett extra tillval.
De nya instruktionerna för kontroll av eCall ska börja tillämpas 1 januari 2026 står i en ny förordning från Transportstyrelsen som ännu inte trätt i kraft. 2G och 3G-näten kommer att vara öppna under 2025 och släcks ner först 2027.
EU-direktiv om säkerhetssystem på gång
Att Transportstyrelsens nya regler för kontroll av eCall kan sägas bara tillfällig beror på att EU-kommissionen jobbar på ett nytt direktiv för kontroll av eCall och andra säkerhetssystem säkerhetssystem.
– Vi vet inte om det blir så än, vi har inte sett det slutgiltiga förslaget. Men där kan man tänka sig att man gör en bättre kontroll av elektroniksystemen, säger utredaren Anders Gunneriusson påp Transportstyrelsen till Vi bilägare.