Hoppa till innehåll

Däckskiftarnas livsfarliga hjulmontering – mot instruktionerna

Att montera hjulen rätt kan i värsta fall vara en fråga om liv eller död. Vi har bevittnat flera misstag av Däckskiftarna som kan bli livsfarliga och kostsamma.

Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning.

För att undanröja alla tveksamheter tar vi det viktigaste först: De hjul som har bäst däckmönster ska alltid sitta på bakaxeln.

Detta står på Däckskiftarnas egen webbplats.

”Är det skillnad i slitage mellan dina däck ska du ha de bästa däcken bak för att inte riskera att få sladd. Detta gäller oavsett om du har en bakhjulsdriven, framhjulsdriven eller fyrhjulsdriven bil.

Även Nationella trafiksäkerhetsförbundet NTF ger samma budskap:

”Om man är tvungen att välja placering av de bästa däcken så ska de placeras bak, annars ökar risken att få sladd och därmed också risken för att du och dina medtrafikanter skadas. Detta gäller både bak-, fram-, och fyrhjulsdrivna bilar.”

Detta går tvärt emot en vanlig missuppfattning om att framhjulsdrivna bilar ska ha de bästa däcken framtill. Det ger visserligen bättre framkomlighet, men vad är det jämfört med en ökad risk för plötslig oönskad sladd med dödlig utgång?

Personalen håller ihärdigt fast vid felaktig uppfattning

När jag valde att ta hjälp av Däckskiftarna i Kungsängen med skiftet till vinterhjul bad jag dem att sätta de bästa bak. Två montörer protesterade och sa att man alltid ska ha de bästa framtill på framhjulsdrivna bilar.

Vi kan därmed dra slutsatsen att de här montörerna följer sin farliga (miss)uppfattning för varje kund om inte denne säger annat. Med tanke på deras oförstående uttryck och ihärdiga påståenden om att det visst är säkrare att ha bäst grepp fram på en framhjulsdriven bil har jag svårt att tänka mig att någon före mig tagit upp frågan.

De här montörerna följer sin farliga (miss)uppfattning för varje kund om inte denne säger annat.

Detta tillsammans med två andra observationer gör att man kan undra över vilken utbildning montörerna har fått. I en tidigare mejlväxling med Däckskiftarna uppger företaget att montörerna har viss utbildning.

Personalen på Däckskiftarnas station hos Bythjul.com i Kungsängen visar prov på kunskaps- och färdighetsbrister som får oss att undra hur bra utbildningen är.

Miss som kan bli kostsam

En kollega på redaktionen bevittnade nyligen hur personalen på samma station lyfte ner en närmare tre ton tung Audi e-tron som bara hade tre hjul monterade. Mitt besök avslutades med en välvillig uppmaning att efterdra bultarna. De var alltså inte upplysta om att Däckspecialisternas riksförbund numer råder till att efterkontrollera och inte efterdra. Detta efter att det gamla rådet fått många att dra så hårt att det uppstår skador.

Vi har sökt Claes Kjelldorff som är vd för Däckskiftarna och Bythjul för att få reda på mer om montörernas utbildning.

Däckskiftarna: ”Kommer att påminna alla stationer”

Uppdatering 18 november 14:44: Däckskiftarnas vd Claes Kjelldorff skickade vidare vår fråga om utbildningsnivå till Roland Brimow som ansvarar för franchising på Däckskiftarna. Han berättar att alla stationschefer och franchisetagare får fyra dagars praktisk och teoretisk utbildning. Det är sedan upp till dem att föra vidare kunskapen till montörerna.

– Det är olyckligt att en anställd på stationen har gett fel rekommendation i detta fall, och vi beklagar detta. Vi kommer att påminna alla våra stationer om vad som är branschens rekommendationer för att säkerställa att vi alltid ger korrekt information till våra kunder, uppger Roland Brimow.

Nyhetsbrev

Få de senaste och snabbaste motornyheterna direkt till din inkorg! Prenumerera på vårt nyhetsbrev som skickas ut varje vardag.