I takt med att räckvidden på el ökat har laddhybriderna blivit allt populärare igen. Många upplever att 10 mil på el täcker deras vardagskörning och att slippa ladda på långresa är skönt.
Men nu syns mörka moln i horisonten. Den 1 januari 2025 införs de skärpta utsläppsreglerna Euro 6e-bis inom EU som innebär att WLTP mäts på ett nytt sätt som bättre avspeglar den verkliga förbrukningen.
Ny mätmetod för WLTP ger högre fordonsskatt
Förbrukningen mäts med både tomt och laddat batteri och sedan viktas värdena beroende på hur lång räckvidden är på el. De nya reglerna gäller bilar som börjar säljas från och med den 1 januari 2026.
Eftersom WLTP-siffrorna ligger till grund för beräkningen av fordonsskatt kommer laddhybrider som är tillverkade från och med 2026 att få högre skatt.
Detta kommer troligen att göra modeller med kort räckvidd på el mindre intressanta på marknaden. En annan konsekvens är att nyare laddhybrider kommer att ha högre WLTP-förbrukning än äldre modeller, trots att verkligheten är den motsatta.
2027 kommer biltillverkarna att tvingas till längre elektrisk räckvidd. Då införs Euro 6e-bis-FCM som ställer krav på omkring fyra gånger så lång el-räckvidd än idag. Exakt hur dessa regler kommer att utformas är ännu inte klart. Det ska beslutas under hösten.
Bensinpriset kommer att stiga – kan nå 40 kr/l
Sedan reduktionsplikten sänktes vid årsskiftet har vi åtnjutit relativt låga bränslepriser. 2027 kommer priserna med säkerhet att stiga radikalt igen. Orsaken är ett nytt sätt att beräkna utsläppsrätter, vilket är en del i EU:s lagstiftningspaket Fit for 55.
De nya uppsläppsrätterna kallas ETS 2 och kommer att ha en gemensam prissättning över hela EU och påverkar kostnaderna för bränsle, flygresor med mera. Det blir helt enkelt dyrare att släppa ut koldioxid.
– Vi har haft möten med företrädare inom bränslebranschen som tror att bränslepriset kan öka till uppemot 40 kronor per liter, säger Peder Blohm Bokenhielm, talesperson för Bränsleupproret till Carup.
Alla är inte så pessimistiska. Den tyska tankesmedjan Agora Energiewendes analys visar på en höjning med 4,50 kronor per liter.
Handeln med ETS 2 börjar 2027, men kan starten kan skjutas upp till 2028.