Hoppa till innehåll
Recharge

Nio ET5 Touring – eldrivna V60-utmanaren är här

Tesla Model 3-konkurrenten Nio ET5 kommer nu som kombi – med svenskt pris. Samtidigt lanseras också XC60-utmanaren Nio EL6.

Efter många om och men har den första eldrivna premiumkombin i mellanklasstorlek nått svensk mark. Det är nyligen lanserade Nio ET5 som fått en till karossvariant: Touring.

Bara ett motoralternativ ges. Fram sitter en induktionsmotor på 204 hk medan den bakre permanentsmagnetsmotorn kan ge ifrån sig 286 hk, systemeffekten är 489 hk och det tillgängliga vridmomentet är 700 Nm. Bilen är alltså fyrhjulsdriven och gör 0–100 km/h på 4,0 sekunder.

Det finns två batterialternativ. Precis som i resterande av Nios modellutbud är det 75 eller 100 kWh som gäller.

ET5 erbjuds i flera spännande färger. Här syns den i ”Firstlight Kiss”, en lätt skär solidlack. Cool!

Mer än bara ett större bagageutrymme

Bagaget på Nio ET5 Touring rymmer 493 liter under insynsskyddet. Totalt sväljer den 1 300 liter med baksätet nedfällt. Det är ungefär medelmåttigt för klassen. Det är exempelvis något lägre än i Sveriges mest registrerade kombi 2022, Volvo V60.

Till skillnad från vanliga ET5 har Nio lagt till ett par extra praktiska detaljer. Kombin har 40/20/40-fällning och dubbellastgolv. Med golvet i sitt övre läge ryms 42 liter bagage under, eller ett antal laddsladdar. Magnetiska inställbara öglor som rullar upp sig spänner fast matkassar eller väskor. Tyvärr saknas frunk.

Lampan till höger i bagaget går att plocka ur för att användas som en ficklampa men den kan även lysa och blinka i rött och kan fungera som en slags varningssignal. Krokar i bakluckans undersida går att använda med luckan öppen och passar exempelvis om man ska byta om eller i nödfall behöver hänga upp blöta kläder.

Dragvikten är 1 400 kilo och den elektriskt utfällbara dragkroken får man betala 13 000 kronor för.

Den svarta knoppen bredvid lampan går att ta loss och dra igenom handtagen på kassar och väskor. Öglan dras åt och håller fast det man vill ha med sig. Lampan på motsatt sida bagaget går att lossa för att att kunna användas som en ficklampa eller varningssignal. Lampan laddas när den sitter på sin plats.

Långresor görs smärtfritt – i vissa fall

Balken i baksätet som lite längre passagerare i ET5 slog huvudet i är nu borta och den extra takhöjden ska vara 17 centimeter. 185 centimeter provsittare hade inga problem med huvudutrymmet bortsett från att balken som går längs med sidorutorna var lite väl nära. Sitsen är fortsatt väl låg och det är trångt under stolen framför, knävinkeln och lårstödet blir lidande.

Chefredaktören var, efter sin provkörning, inte imponerad av bakåtsikten i ET5 som sedan. Den är fortsatt inget vidare. Positivare var han över det stora glastaket som gav mycket ljus till baksätespassagerarna och som i kombin sträcker sig ännu längre bak.

Räckvidden på de två olika modellerna är 435 respektive 560 kilometer. Laddeffekten är som på tidigare Nio modeller 140 och 125 kW, där det förvånansvärt nog är det större batteriet som sväljer elektroner sämre. Likt alla Nios bilar kan man byta batteriet vid en av deras batteribytarstationer.

Går att beställa omedelbart – så blir priset

Priserna ligger 20 000 kronor över sedanen och startar på 576 900 kronor. Det är utan batteri, vilket man sedan får hyra för 1 799 kronor eller 2 999 kronor i månaden beroende på om man satsar på de större eller mindre alternativen.

Vill man betala för sitt batteri direkt får man ET5 Touring för 706 000 respektive 816 000 kronor beroende på batteri.

Måste beställas innan 31 juli. För tillfället får man med komfortpaket gratis, annars får man pröjsa 15 000 kronor för det. Vilket nog kan vara värt det då man får massage, utdragbart lårstöd och ventilation i framsätet utöver uppvärmd ratt och värme i de två yttre platserna i baksätet.

Nio Subscription priserna är 12 459 kr/mån för en bil med 75 kWh-batteri och 13 799 kr/mån om man väljer 100 kWh-batteriet. För det mindre batteriet innebär det en höjning om 1 560 kronor jämfört med ET5 i sedanutförande. För det stora batteriet skiljer dock endast 389 kr/mån.

Leveranserna startar under fjärde kvartalet och bilarna går att beställa omedelbart.

Nio EL6 – en gigantisk Volvo XC60-motståndare

Nio EL6 ska ta sig an Volvo XC60. Bilens totallängd är dock närmare XC90.

EL6 är en stor bil. En längd på 4 854 mm gör den runt 15 centimeter längre än en XC60. Jämfört med Tesla Model Y är det ungefär tio extra centimeter som gäller. Den är faktiskt närmare storsuvar som Volvo XC90, BMW X5 och Mercedes GLE.

Mycket är likt ET5

Batteri- och motoralternativen är samma som i ET5 ovan. Även laddeffekt-siffrorna är lika. Accelerationen till 100 km/h tar 4,5 sekunder. Vilket gör suven till den långsammaste Nion.

WLTP-räckvidden landar på 430 km för en bil utrustad med 75 kWh-batteriet respektive 510 km för det större batteriet med plats för 100 kWh. 

Komforten borde det inte vara några problem med. Fram sitter man typiskt suvigt i mjuka stolar med generös bredd. Adaptiva dämpare är standard.

Ryggstödslutningen i baksätet är elektriskt inställbar och platsen under stolen framför är väl tilltagen. Dynan är hög vilket gör att knävinkeln och lårstödet blir bra. Benutrymmet räcker gott. Massage även bak får man om man väljer fullt komfortpaket, som är unikt för EL6, för 22 500 kronor.

Likt för Nio ET5 ingår komfortpaket om man visar intresse innan den 31 juli och beställer en bil innan oktober går över i november.

Bagageutrymme och dragvikt

Med sätena uppfällda rymmer bagaget 668­ liter, varav 89 är under bagagegolvet. Totalt går det att få i 1 430 liter och till skillnad från den större och lyxigare EL7 har bilen 40/20/40-fällning istället för 60/40. EL6 är även den frunklös. Tillskillnad mot ET5 Touring saknas dubbelt lastgolv.

Väl låg dragvikt är också något som vi kan föra till protokollet. Kroken kostar 13 000 kronor och får inte ta mer än 1 200 kilo.

Båda ET5 och EL6 ser ut att vara något rumphuggna. Det beror troligen på att de måste finnas plats i golvet för samma batterier som i storebröderna ET7 respektive EL7.

Pris och lansering

Priser från 769 000 för det mindre batteriet och från 879 000 för det större. Om man hyr batteriet blir det 639 000 plus 1 799 eller 2 999 kronor i månaden även det beroende av val av batteristorlek.

Prenumererar man på sin EL6 får man betala minst 13 099 kr/mån och väljer mna det större batteriet landar priset som lägst på 14 399 kr/mån.

Precis som Nio ET5 Touring går den att beställa nu och kvartal fyra blir startskottet för leveranserna.

Nyhetsbrev

Få de senaste och snabbaste motornyheterna direkt till din inkorg! Prenumerera på vårt nyhetsbrev som skickas ut varje vardag.