Förbrukning och räckvidd
OLIKA FÖRDELAR – EN MÄSTARE
För laddhybrider finns det närapå oändliga parametrar att ta i beaktning. Elräckvidd, förbrukning på el och bensintörst. Även hur långt man kan ta sig utan att varken tanka eller ladda kan skilja mycket då bränsletankarna ibland görs mindre för att ge plats åt drivbatteriet och annan teknik. Peugeot tappar exempelvis 12 liter när den blir ”laddis”, Skoda förlorar hela 21 liter och Volvo noll på grund av den smarta placeringen av högspänningsbatteriet. Det har Volvo tryckt in i kardantunneln.
Skillnaden i tankstorlek syns när man kikar på bensinräckvidderna. Skodan är snål med dropparna och tar sig trots mycket mindre tank längre än Volvon, som dock är lite väl törstig. Volvos tank rymmer 60 liter bensin, Skodas 45. Peugeot har bara plats för 40 liter flytande bränsle och näst högst förbrukning. Sträckan som går att ta sig på bensin blir kortast i trion.
Jaja, tänker kanske ni. Elräckvidden är det som är viktigast. Går det att köra på el till och från jobbet? Eller kanske rent av hela vägen till sommarstugan? I fallet Skoda kan svaret möjligen vara ja på båda punkterna. Superb sopade banan med allt och alla. Närapå 13 mil kom vi innan den turboladdade 1,5 liters bensinaren fick börja jobba. Peugeot klarade av fina 63,8 kilometer, sedan skuttade 1,6-litersmotorn igång. Volvo gjorde ett mer imponerande resultat. Bensinmotorn startade efter 8,8 mil. Förbränningsmotorn i V60 som har en cylindervolym på 2,0 liter är störst, starkast och törstigast. Skodan är klart snålast med dropparna.
