Världens största tillverkare av battericeller för fordon, kinesiska Contemporary Amperex Technology Limited (CATL), visade i dagarna upp ett nytt framtidsbatteri.
Det rör sig om ett natriumjonbatteri, som väntas bli mycket billigare än litiumjonbatterierna de flesta elbilar (och även mobiler bl.a.) idag använder. Detta eftersom de inte innehåller de dyrbara metallerna nickel, litium och kobolt.
Enligt CATL, som förutom en rad inhemska bilmärken även levererar batterier till Volvo, Tesla, Mercedes, Volkswagen och BMW, ska deras nya batteri vara extra tålig mot kyla. Företaget hävdar att det kunna bibehålla 90 procent av sin kapacitet i 20 minusgrader, något som lär göra det väl anpassat för vårt klimat här i Sverige.
CATL tillverkar sedan tidigare batterier med en annan koboltfri kemi, nämligen litiumjärnfosfat (LiFePO4, eller LFP), som på kort tid blivit mycket vanlig på den kinesiska marknaden. Hittills finns det bara några få modeller på den svenska marknaden som använder LFP-batterier, som Tesla Model 3 Standard Range Plus och DFSK Seres 3, men fler lär vara på gång.
Tungt men stabilt

Nackdelen med både natriumjon- och LFP-batterier är att de har en lägre energidensitet än litiumjonbatterier. Det betyder att de behöver göras större och tyngre för att ha samma kapacitet.
I gengäld är båda typerna väldigt stabila jämfört med litiumjonbatterier, vilket ger dem en längre livslängd. Denna stabilitet låter dem också tåla upprepad snabbladdning och att hållas fulladdade längre perioder mycket bättre.
Problemet med energidensiteten är något CATL säger sig vilja lösa på sikt med sitt nya natriumjonbatteri. Medan den första generationen som lanseras 2023 kommer ha en energidensitet på 160 wh/kg (ungefär lika mycket som deras nuvarande LFP-batterier) hoppas man ha nått 200 wh/kg till generation 2.
En lösning som man experimenterar med är att använda en blandning av litiumjon- och natriumjon-celler i samma batteripaket för att öka energidensiteten.
”Plan B” om det blir litiumbrist
Efterfrågan på litium har exploderat de senaste åren i takt med den pågående elbilsrevolutionen. Världens elbilsindustri skriker efter ämnet som idag framförallt utvinns i dagbrott i Australien och saltöknar i Sydamerika.
CATL:s nya litiumfria batteri skulle kunna lätta på trycket, menar två experter Reuters har talat med.
– Det betyder att det finns en plan B om det inte finns tillräckligt med litium, säger William Adams, forskningschef för metaller och batterier på Fastmarkets, till nyhetsbyrån.
CATL har för sin del inte delat några kostnadsuppgifter för sitt nya batteri, men man framhäver gärna att natrium är det sjätte vanligaste grundämnet i jordskorpan.
– Det är möjligt att natriumjon-kemin kommer bli en väldigt kostnadseffektiv batterikemi som börjar ersätta LFP i elbilssektorn, något som kan ha långtgående implikationer för efterfrågan på litium, säger George Heppel på konsultfirman CRU till Reuters.
Allt hänger dock på att CATL kan lyckas höja energidensiteten i sitt nya batteri, ska han ha tillagt.