Hoppa till innehåll
Recharge

Testlaget: ”Polestar 3 – stora mjukvaruproblem med testbilen”

Under testet med Polestar 3 såg vi många, vissa trafikfarliga, buggar. Här listar vi allihop. ”Varför levereras en ofärdig bil till kunderna?” Polestar svarar.

Att nya bilar har problem med mjukvaran har varit ett återkommande ämne det senaste åren. Volvo EX90 har försenats flera gånger – bland annat på grund av mjukvaran. Även elbilen Volkswagen ID.3 hade stora problem när den lanserades.

Just den senare hade testlaget själva en del bekymmer med – exempelvis visade färddatorn en negativ förbrukning trots många mils körning i ryggen.

Nu är Polestar 3 testbilen som strular – och nog var det problem alltid. Trots en prislapp på nära på 1,2 miljoner kronor.

Längre ner finner du en lista med de buggar vi fick uppleva.

Ifall problemen var specifika för det exemplar vi kört kan vi inte direkt uttala oss om. Men det krävs inte särskilt många minuter i valfri sökmotor för att hitta flera andra som rapporterar om liknande bekymmer.

Dessutom vet vi sedan tidigare att Polestar har fått skjuta upp leveranser på grund av mjukvaran.

Övriga bilar i testtrion var inte problemfria

I sammanhanget blir dock Audi Q6 och Porsche Macans mjukvarumissar ingen stor sak.

I Audin betedde sig hela systemet konstigt under någon timme. Allt gick långsamt och knappar reagerade inte ordentligt. Detta hade dock sin förklaring i att den gjorde en uppdatering av mjukvaran i bilen.

Detta tog som det verkar upp väldigt mycket datorkraft. Vi tyckte oss dock inte få någon särskilt bra förvarning om detta. När den var klar fick vi ett meddelande, och efteråt funkade allt som det skulle.

I Porsche Macan Electric var det tre stycken ”widgets” i hemskärmen som blev gråa. Det löstes med en återställning, efter det fungerade även den felfritt.

Alla mjukvaruproblem i Polestar 3

Nedan ser du alla de mjukvarurelaterade problem vi haft med den Polestar 3 Long range Dual motor vi kört.

1. Navigationen försvann

Istället för den stora kartan som visas på hemskärmen var där istället en stor grå ruta och i appmenyn syntes inte Google Maps till. Detta problem återkom ett par gånger.

2. Röststyrningen slutade fungera korrekt

Google Assistenten som vi berömt i flera andra bilar fungerade inte tillfredställande i Polestar 3. När den gick att använda var den dock precis lika bra som den brukar, men ett par gånger verkade den inte vilja tala med testlaget.

Röststyrningen såg ut att gå igång som den skulle, men avbröts närmast omedelbart. Att ställa en fråga eller att be den göra något gick inte att hinna med. Problemet dök upp mer än en gång.

3. Inget blinkersljud

Efter testlagets Mikael Johnssons första vända i bilen undrade han vem som stängt av blinkersljudet. Det hade ingen gjort. Senare återkom problemet och det var tydligt att det helt enkelt var ännu en bugg.

Polestar har bekräftat att de ”känner till detta och att en lösning är på väg”. Tills vidare löser man det med en återställning.

4. Släckta skärmar

Efter lunch under den längsta av testdagarna startade inte de två skärmarna i bilen. I och med att bilen inte skulle ligga först i kön körde vi vidare. Föraren behövde inte se hastigheten just då, utan kunde följa framförvarande testbil.

Det tog inte lång tid innan vi kunde konstatera att problemet från punkten ovan hade dykt upp samtidigt. Det gick således inte att varken se eller höra om blinkersen var igång. Inte bra. Att varken kunna veta hur fort man kör eller om blinkersen är på eller inte kan leda till riskfyllda trafiksituationer.

Efter ungefär 15 minuters körning var det fortsatt svart i displayerna. Vi gick bort från bilen i någon minut i hopp om att bilen skulle återställa sig. Systemet gick dock ändå inte igång. Först efter en återställning (hålla in volymvredet i 45 sekunder) funkade det som vanligt igen.

Detta var något som vi inte fick uppleva igen.

Polestar har bekräftat att de ”känner till detta och att en lösning är på väg”. Tills vidare löser man det med en återställning.

5. Sätesinställningarna krånglade

Inte nog med att vi har vissa åsikter om ergonomin på multireglaget som används för sätesinställningarna, vid flera tillfällen fungerade vredet inte alls eller var väldigt långsamt på att reagera.

Knappen i mitten av reglaget, som används för att bläddra igenom stolsmenyn, kunde ”slås ut” av upprepade klick. Efter att ha klickat cirka fem gånger ville den inte mer. Först efter att menyn stängts och öppnats funkade det igen.

Polestar säger att detta troligen beror på en funktion som låser reglaget i en minut efter att samma kommando getts tio gånger i rad. Detta för att förhindra oavsiktlig användning. Vi tycker oss dock stött på detta fenomen med färre än tio upprepade klick.

6. Snabbvalen gick upp i rök

En av raderna på hemskärmen med snabbval till diverse funktioner blev helt grå och gick inte att använda förrän ett tag senare. Här kan man bland annat stänga av hastighetsplinget.

7. Spotify i miniformat

Mittemellan alla snabbknappar i huvudmenyn och kartan finns det normalt två block med relevant information, exempelvis kan det vara en samtalslista och knappar för att pausa, spela eller byta låt på Spotify. Denna dubbel laddades vid ett par tillfällen inte in korrekt.

När man tryckte på hemknappen dök istället navigationen upp och lade sig ovanpå den tidigare använda appen eller menyn. Kvar blev en ruta av den nyss utnyttjade appen eller menyn.

I rutan gick det att scrolla och välja saker precis som att appen fortfarande var öppen men det gick inte att se all information då det högst upp var blockerat av navigatorn.

8. Farhållaren tappar fart

Vid helt vanlig körning med farthållaren igång kan hastigheten plötsligt börja sjunka under det värde man valt att farthållaren ska följa. Även efter en acceleration till över den inställda hastigheten kan farten åter falla under gränsvärdet.

Efter ett tag vaknar farthållaren igen och återgår till att fungera korrekt. Problemet återkommer dock sporadiskt. Vi anser detta vara trafikfarligt då det kan leda till riskfyllda omkörningar och andra farliga situationer.

Polestar skriver i ett mejl att de är medvetna om att en kraftförlust och att det håller på att undersökas.

Återställning är lösningen på (typ) allt – så gör du!

I många moderna bilar har tekniken ibland lustiga egenheter för sig. I de flesta fall är det en återställning av systemen som är den tillfälliga lösningen.

Av de mjukvarubuggar vi listat hänvisar Polestar till en återställning av systemet i fem av åtta fall. En återställning görs genom att hålla in volymvredet på mittkonsolen i 45 sekunder.

Polestar svarar – ”Polestar 3 är säker att köra”

Finns det någon tidsram för när problemen är lösta?

”Vi introducerar regelbundna mjukvaruuppdateringar till Polestar 3 under hela dess livscykel, vilket kontinuerligt kommer att förbättra användarupplevelsen av bilen. Nästa uppdatering är planerad till slutet av oktober och denna uppdatering i synnerhet kommer avsevärt att förbättra mjukvarans stabilitet”, skriver John Eriksson, PR-ansvarig i Sverige, i ett mejl.

Varför levereras bilar till kund med så pass många kända mjukvaruproblem, där vissa dessutom kan vara farliga?  

”Polestar 3 är säker att köra – säkerhet är en del av vårt DNA – och bilen uppfyller relevanta lagkrav och föreskrifter. Vi förbättrar konsekvent upplevelsen för våra kunder med kontinuerliga mjukvaruuppdateringar på vår delade plattform. De första uppdateringarna är redan tillgängliga och vår nästa uppdatering är planerad till slutet av oktober.”

Vad gör ni rent konkret för att få bukt med problemen?

”Vi introducerar regelbundna mjukvaruuppdateringar till Polestar 3 under hela dess livscykel, vilket kontinuerligt kommer att förbättra användarupplevelsen av bilen. Våra team med skickliga ingenjörer, inklusive personer från vår företagsledning, kör bilarna under långa perioder och sträckor över flera körcykler. Rapportering från detta omfattande testprogram definierar de förbättringar och regelbundna uppdateringar vi tillämpar på bilarna.”

Polestar 3 får chans till revansch

Samma dag som denna artikel publiceras hämtar vi ut en ny Polestar 3 för att undersöka om även den lider av samma åkommor som testbilen.

Ny mjukvara ska ha installerats. Istället för version 1.1.8 som bilen vi kört hade ska den P3:a vi hämtar ut denna gång komma med version 1.1.11.

Ytterligare en mjukvaruuppdatering, utöver 1.1.11, är planerad till slutet av oktober.

Kompletterande uppgifter om Polestar 3 publiceras här vid ett senare tillfälle.

Läs hela testet i tidningen eller här på sajten

Testet med de tre lyxiga elsuvarna är färdigt och har nyligen gått till tryck. Polestar 3 Long range Dual motor möter Audi Q6 e-tron quattro och Porsche Macan 4 Electric.

Resultatet i sin helhet får ni ta del av längre fram. Så länge får ni hålla till god med provkörningar av respektive modell.

Läs även:

PROV: Polestar 3 – vassare än Lotus!

PROV: Porsche Macan 4 E – fartblind

PROV: Audi Q6 – som en Audi ska vara

Nyhetsbrev

Få de senaste och snabbaste motornyheterna direkt till din inkorg! Prenumerera på vårt nyhetsbrev som skickas ut varje vardag.