Älskade och hatade. Är bilen en frihetsmaskin eller en miljöbov? Har den en självklar plats i framtiden? Vi har frågat våra politiker och åsikterna går isär.
Det här är en premiumartikel som är exklusiv för våra digitala prenumeranter. Inför valet är artikeln upplåst och öppen att läsa för alla.
Att alla människor ska ha rätt att andas ren luft är nog de flesta beredda att hålla med om. Hur det ska uppnås har man däremot olika åsikter om.
Alla partier utom Sverigedemokraterna är eniga om att vi behöver någon form av miljözoner i städerna även om Liberalerna tycker det räcker med att stänga av enskilda gator. Feministiskt Initiativ går steget längre och vill utesluta bilar i städerna helt och hållet.
Vänsterpartiet vill förbjuda försäljning av nya bilar med bensin- och dieselmotor 2025. Frågan är vad bilarna ska gå på istället? Alla är eniga om att det behövs satsningar på alternativa drivmedel och fler laddstolpar. Här utmärker sig återigen Sverigedemokraterna, som tycker marknaden själv ska ta hand om detta utan några subventioner. Övriga partier vill underlätta för bildelningstjänster och elbilar.
Många av svaren ger oss mer att bita i – räkna med att vi återkommer med en fördjupning i frågorna efter att valet avgjorts den 9 september.
Vi har tagit oss friheten att tolka partiernas svar efter bästa förmåga. Vad menar man egentligen? Före varje svar finns vår förenklade tolkning som en snabbguide.
Tips! Tryck på den röda knappen för att läsa hela svaret från partiet.
Vill ni införa miljözoner?
Vänsterpartiet: Ja
Ja, om behoven finns vill vi att det snabbt införs en möjlighet för kommunerna att införa miljözoner.
Feministiskt Initiativ: Ja
Kommunerna bör besluta, men miljözoner är ett bra sätt för att få fler bilfria ytor i städerna och för att garantera god luftkvalitet.
Miljöpartiet: Ja
Det ska fattas av kommunen. Alla ska ha rätt att andas bra luft. Därför har vi kämpat för att införa de nya reglerna för miljözoner i stadskärnor.
Socialdemokraterna: Ja
Möjlighet att införa miljözoner för tung trafik finns redan, nu har vi gett kommunerna möjlighet att införa miljözoner där äldre bilar med lägre reningskrav inte får köra in.
Centerpartiet: Ja
Vi vill stärka det lokala inflytandet, kommuner ska kunna fatta lokala beslut. Vi ser främst ett behov på orter och i stadsdelar där man har svåra problem med luftkvaliteten. Det är viktigt med framförhållning så att människor är medvetna om att det kommer att ske och inte drabbas hårt ekonomiskt över en natt.
Liberalerna: Ja och nej
Arbetet för en bättre luftkvalitet måste ske med hänsyn till människors vardagsbehov och hushållsekonomi och får inte innebära att innerstaden stängs av för dieselbilar 2020. Vi är däremot beredda att stänga av enskilda gator om luftkvalitetsnormerna överskrids.
Kristdemokraterna: Ja
Kommuner bör ges möjligheten att införa miljözoner, inom vissa ramar, där luften är som sämst. Utformningen av miljözoner kan ske på olika sätt och måste anpassas lokalt.
Moderaterna: Nej
Regeringen går alldeles för fort fram med sitt förslag om att ge kommuner möjlighet att införa miljözoner redan 2020. Vi vill istället satsa på en utbyggnad av laddinfrastruktur och differentiera parkeringsavgifter efter fordonstyp och miljöklass för att förbättra våra stadsmiljöer.
Sverigedemokraterna: Nej
Det har blivit tätare trafik i storstäderna som en följd av växande befolkning. Vad är ert recept för bättre framkomlighet för bilisten?
Vänsterpartiet: Minska bilismen
I storstäderna vill vi minska utrymmet för biltrafik och öka för kollektivtrafik, cykel och gångtrafikanter.
Feministiskt Initiativ: Minska bilismen
Bilar ska försvinna från städerna och ge plats för gång- cykel- och kollektivtrafik. Personbilar tar upp onödigt mycket plats, inte minst parkeringsplatser. Vi måste tänka kollektivt när vi reser. Det är även en fråga om säkerhet och hälsa i form av sänkt olycksrisk och bättre luftkvalitet.
Miljöpartiet: Minska bilismen
Transporter krävs för en växande och välfungerande stad. Att veta hur lång restiden är ofta viktigare än hur fort det går. Bilen är ett utrymmeskrävande och ineffektivt transportmedel. Vi vill satsa på gång-, cykel- och kollektivtrafik. Det ger större flöden på mindre yta och en säkrare, tystare stadsmiljö, som upplevs mer attraktiv. Bilen är ett viktigt komplement, t.ex. med färdtjänst, bilpooler och taxi.
Socialdemokraterna: Minska bilismen
I Trafikverkets uppdrag ingår det att göra prognoser över trafiktillväxten och att ta fram underlag för prioriteringar av infrastruktursatsningar. Parallellt behöver vi göra insatser för minskat bilanvändande i städer, t.ex. utbyggd kollektivtrafik och trängselskatt.
Centerpartiet: Mer vägar och kollektivtrafik
Vi vill jaga utsläppen inte bilarna. På vissa platser behövs förstärkningar av vägnätet. Samtidigt behöver det finnas alternativ till bilen. Som utbyggd kollektivtrafik och förstärkningar av järnvägsnätet, men också transporttjänster som bygger på en ökad digitalisering så att bilarna utnyttjas mer effektivt. Att satsa på cykelinfrastruktur och säkra cykelparkeringar i anslutning till kollektivtrafik är samhällsekonomiskt lönsamt. Cykel bör i större grad räknas som ett transportslag och ingå i nationella infrastruktursatsningar.
Liberalerna: Satsa på infrastruktur
Framkomligheten måste förbättras, alternativen till bilen måste bli bättre så att fler kan välja bort den, vi måste även investera i infrastruktur som avlastar de tyngst trafikerade vägarna. Vi vill bygga ut gång- och cykelvägarna kraftigt samtidigt som vi bygger mer spårbunden trafik, bättre omstigningspunkter och slutför ringleden runt Stockholm med en östlig förbindelse med plats för kapacitetsstark kollektivtrafik.
Kristdemokraterna: Satsa på infrastruktur
Vi vill underlätta för cykling genom att bygga ut cykelinfrastrukturen. Vi vill också bygga ut kollektivtrafiken och en östlig förbindelse så att Stockholm får en komplett ringled. För att få fler att välja kollektivtrafik föreslår vi att reseavdraget ska vara avståndsbaserat. Underhåll och nyinvesteringar i järnväg behövs så att folk kan lita på att tågtrafiken går i tid.
Moderaterna: Satsa på infrastruktur
För ökad framkomlighet krävs bättre kollektivtrafik, cykelinfrastruktur och att vi underlättar för bilpooler samt att vi bygger ringleder så att transporter kan köra runt storstäder istället för igenom.
Sverigedemokraterna: Satsa på infrastruktur
Infrastrukturen behöver utvecklas och anpassas för ökade transportbehov. Nya innovationer på området och bättre logistik kommer att göra tillvaron bättre.
Idag är det brist på laddplatser för elbilar. Hur ser ni på att bygga ut infrastrukturen för laddning?
Vänsterpartiet: Bygg mer
I storstäderna vill vi minska utrymmet för biltrafik och öka för kollektivtrafik, cykel och gångtrafikanter.
Feministiskt Initiativ: Riv bensinmackar?
Vi vill bygga ut infrastrukturen för eldrivna fordon genom att ersätta existerande infrastruktur för fossila fordon.
Miljöpartiet: Bygg mer
Vi vill ta fram en nationell strategi för laddinfrastruktur. Större vägar ska vara försedda med laddpunkter år 2020. Viktigt är att de som inte bor i villa ska ha tillgång till laddmöjligheter nära hemmet eller vid arbetet. Ett nytt ladda hemma-stöd har skapats för att göra det enklare och billigare. Vi vill utreda att införa en “glesbygdsbonus” inom bonus-malussystemet för personbilar, där människor med liten eller ingen tillgång till kollektivtrafik får en förhöjd bonusdel.
Socialdemokraterna: Bygg mer
Förutom Klimatklivet har regeringen infört ladda hemma-stödet till privatpersoner som vill installera en laddstation. Trafikverket har fått i uppdrag att ser över hur vi kan få bättre laddinfrastruktur längs med de större vägarna i hela landet, med ett fokus på snabbladdare.
Centerpartiet: Bygg mer, och mer bidrag
Vi vill ha en nationell plan för elektrifiering av transportsektorn, som satsar på alternativa drivmedelsstationer, förenklade byggregler för laddstolpar vid bostadshus och parkeringar. Det går att ladda elfordon via lyktstolpar, men det är inte tillåtet, de får bara användas för belysning, det vill vi ändra på. Dessutom föreslår vi ett grönt avdrag direkt på fakturan för klimatinvesteringar i det egna boendet, som kan användas för att installera laddbox i hemmet.
Liberalerna: Bygg mer
Antalet laddplatser måste förbättras, speciellt på landsbygden och längs med motorvägarna, men också städerna. Vi går bland annat till val på att fördubbla antalet laddstolpar i Stockholm under nästa mandatperiod.
Kristdemokraterna: Bygg mer offentliga laddplatser
KD vill ge fortsatt statligt stöd till utbyggnaden av laddningsstationer som är tillgängliga för allmänheten.
Moderaterna: Bygg mer
Vi satsar 100 miljoner kronor per år på en utbyggnad av teknikneutral laddinfrastruktur för att fler ska kunna välja en klimatsmart bil.
Sverigedemokraterna: Bygg mer
I princip anser vi att tillgång till laddstolpar är en marknadsfråga som ska styras av tillgång och efterfrågan. Men vi viker ändå 100 miljoner i vår statsbudget för satsningar i glesbygd.
Har privatbilismen en plats i er framtid eller hur tänker ni att vi ska förflytta oss?
Vänsterpartiet: Mer kollektivtrafik
Privatbilism är helt nödvändig för många där det inte finns alternativ. I ett framtidsscenario ser vi möjligheter att transportera sig dit man vill utan att äga en bil. Vi vill förbjuda nybilsförsäljning av bilar som drivs med bensin eller diesel efter 2025.
Feministiskt Initiativ: Mindre bilism
Privatbilismen ser vi inte kommer vara norm i framtiden utan finnas kvar i undantagsfall. Kollektiva färdsätt och bilpooler ser vi som alternativ.
Miljöpartiet: Ja, men inte i städer
Ja, vi anser att privatbilen kommer fortsätta fylla en stor funktion. Däremot tycker vi det är dags att förändra vilken plats den tar i våra städer.
Socialdemokraterna: Ja
Ja, men det är viktigt att minska utsläppen. Bonus/malus-systemet kommer att gynna de som väljer en fossilfri bil och förhoppningsvis öka försäljningen. Ju fler laddstationer vi har, desto fler kommer våga köpa elbilar. Klimatklivet har ökat antalet laddpunkter det stöttar även dem som vill bygga tankstationer för fossilfria drivmedel.
Centerpartiet: Ja, men klimatneutralt
Ja. Sverige är ett land med långa avstånd där människor på många håll har få alternativ till bilen. Ambitionen är en fossiloberoende fordonsflotta såväl i Sverige som i EU. Och vi vill att Sverige ska vara fritt från nettoutsläpp av växthusgaser år 2040, vilket innebär en skärpning av dagens målsättning.
Liberalerna: Ja, men inte i storstäderna
Bilen skapar frihet och i vårt avlånga land är resor mellan arbete och hem nödvändiga på många ställen. I storstadsområden spelar bilen ofta en annan roll i vardagspusslet än resan mellan arbete och hem då kollektivtrafik eller cykel erbjuder ett bättre alternativ. I våra storstadsområden är ambitionen att fler ska resa kollektivt/cykla för att minska trängseln på gatorna för ökad framkomlighet för t.ex. gods- och nyttotrafiken.
Kristdemokraterna: Ja
Privatbilar kommer att behövas under överskådlig tid. Däremot vill vi ställa om till klimatneutrala drivmedel. Alla trafikslag är nödvändiga för att transportsystemet ska fungera.
Moderaterna: Ja
För många familjer runt om i vårt land saknas helt enkelt alternativ till bilen – där är bilen en direkt nödvändighet för att livspusslet ska gå ihop.
Sverigedemokraterna: Ja
Ja, absolut.
Vad anser ni om höghastighetståg?
Vänsterpartiet: Ja till höghastighetståg
Vi är för höghastighetsbanor. Järnvägssystemet har stor kapacitetsbrist och höghastighetsbanor är klimatsmart till skillnad från flyg och bil och kan ge ökade godstransporter på järnväg. Det ger även positiva regionala effekter för arbetsmarknaden. Finansiering av höghastighetsbanorna bör ske genom lånefinansiering så att höghastighetsbanorna tidigare kan färdigställas.
Feministiskt Initiativ: Nej till höghastighetståg?
Pengarna det kostar bör användas till upprustning av befintligt spårnät och eventuell elektrifiering av vägar samt avgiftsfri kollektivtrafik.
Miljöpartiet: Ja till höghastighetståg
Vi är det parti i riksdagen som tydligast är för att vi ska bygga nya stambanor för snabba höghastighetståg. Vi vill se att de byggs omgående och för 320 km/h.
Socialdemokraterna: Ja till höghastighetståg
Vi vill bygga nya stambanor för höghastighetståg. Det finns förutsättningar att färdigställa dem till 2040-2045. Utbyggnaden ska ske i en takt som ekonomin tillåter och på ett kostnadseffektivt sätt.
Centerpartiet: Ja, på privat bas
Vi ska investera i nya stambanor för bland annat höghastighetståg och har föreslagit att det ska göras genom att ett offentligägt bolag får möjlighet att lånefinansiera investeringen med staten som garant. Detta för att stambanorna ska finansieras på egna meriter och inte tränga ut nödvändiga investeringar i vägar och järnvägar i andra delar av landet. Det är viktigt att ha god kostnadskontroll så att inte onödiga kostnader lastas över på skattebetalarna och kommande generationer.
Liberalerna: Nej
Vi är skeptiska till investeringar i höghastighetståg och har blivit mer tveksamma ju mer vi har fått veta om den bristfälliga ekonomin bakom projektet. Risken är att det slår ut all annan investering i järnväg och underhåll av befintlig järnväg under lång tid. Projektet beräknas vara klart 2045-2050, då kan tekniken bli ålderdomlig innan banan är i drift. Vi måste ha en ansvarsfull och bred investeringsplan för framtidens järnväg som ger som mest nytta för pengarna.
Kristdemokraterna: Ja
Höghastighetsjärnväg för hastigheter på 320 km/h på sträckorna Stockholm-Göteborg och Stockholm-Malmö ska byggas så fort som möjligt.
Moderaterna: Inget besked
Vi gillar snabba tåg, men det viktigaste för oss är att se till att dagens tåg går i tid. Vi kan konstatera att regeringen inte lyckats presentera en finansieringslösning för en ny höghastighetsjärnväg och att investeringskostnaden är väldigt osäker.
Sverigedemokraterna: Nej
Sverigedemokraterna motsätter sig kostsamma satsningar på höghastighetståg, eftersom det skulle gå ut över andra infrastruktursatsningar.
Är bilen mer problem eller lösning för landets transporter?
Vänsterpartiet: Inte lösningen
Samhället ska byggas med prioriteringen att fotgängare, cyklister och kollektivtrafik går före biltrafiken där det är realistiskt.
Feministiskt Initiativ: Ett problem
Bilen är idag ett problem snarare än en lösning. Tåg är ett bättre alternativ för Sveriges transporter.
Miljöpartiet: Lösning, på landsbygden och i samhällstjänst
Bilen är fortfarande den bästa lösningen i många lägen och kommer fortsätta ha en viktig roll. Det gäller på landsbygd, i samhällsfunktioner som ambulanser, polis, färdtjänst, hemtjänst eller näringar som hantverkare, post eller taxi. Samtidigt finns problem med bilen, som klimatpåverkan, trafiksäkerhet, och i städer sådant som buller, luftkvalitet i städer, trängsel eller parkering som tar värdefullt utrymme i anspråk.
Socialdemokraterna: Lösning, men miljösmartare
Bilen är ett bra sätt att transportera människor och varor på, men det är viktigt att börja ställa om till miljövänligare bilar.
Centerpartiet: Lösning på landsbygden, men effektivare
Bilen är och kommer vara en del av lösningen i stora delar av landet, exempelvis på landsbygden där avstånden är långa och alternativen få. Men utsläppen och trängseln måste minska. Samtidigt är det viktigt att bejaka en utveckling där bilen används mer effektivt, genom bilpooler och andra digitala lösningar.
Liberalerna: Lösning, men på landsbygden – inte i storstäderna
I mindre kommuner och på landsbygden finns ibland inte förutsättningar för utbyggd kollektivtrafik och där är bilen en nödvändighet. Där är den ofta en lösning. Ur ett framkomlighetsperspektiv i våra storstäder är dock en ökad privatbilism snarare ett problem. Där är vår ambition att fler ska resa kollektivt för att minska trängseln på gatorna för ökad framkomlighet för gods- varu-, och nyttotrafik. Ur klimatsynpunkt är det inte bilen utan utsläppen från bensin och diesel som är problemet.
Kristdemokraterna: Del av lösningen
Bilen fyller en viktig roll, inte minst för persontransporter. Bilen är ofta den bästa lösningen på enskildas och familjers livspussel.
Moderaterna: Del av lösningen
Bilen är inte problemet, utan det är utsläppen vi måste minska. Vi måste ha respekt för att det i stora delar av vårt land saknas alternativ till bilen.
Vi anser att regeringen skyndsamt måste agera mot problemet.
Feministiskt Initiativ: Gör fossilbilar dyrare att äga, det gynnar miljöbilarna
Då vi inte vill ge så hög bonus till miljöbilar utan istället fokusera på att göra fossilbränslebilar dyrare tror vi inte att detta blir ett särskilt stort problem.
Miljöpartiet: Utred frågan om problemet kvarstår
I bonus-malus har vi lagt in en bonus som ska motverka att miljöbilar som beviljats stöd omgående exporteras, den betalas därför ut först efter ett halvår. Om export av miljöbilar fortsätter vara ett problem vill vi att frågan ses över på nytt.
Socialdemokraterna: Bygg fler laddstolpar, det ger högre andrahandsvärde
Det är olyckligt och skulle det ske i en större omfattning får vi se hur vi gör. Viktigt är att investera i laddstationer. Genom klimatklivet har den socialdemokratiskt ledda regeringen sett till att 17 000 nya laddstolpar har installerats.
Centerpartiet: Fler elbilsfördelar och senarelägg utbetalningen av klimatbonusen
Vårt förslag om grön bilbonus innebär att en del av bonusen delas ut när man köper bilen, och resten efter fyra år. Och då ska bilen ha varit svenskregistrerad hela tiden. På så sätt undviker vi att svenska skattebetalare subventionerar andra länders fordonsflotta. Samtidigt ska det vara mer gynnsamt att äga elbilar och laddhybrider i Sverige. Man ska kunna undanta dem från trängselskatt eller införa parkeringsförmåner. Möjligheten att åka i bussfiler, såsom man gjort i Norge, bör också ses över. På så vis kan vi öka efterfrågan och höja andrahandsvärdet.
Liberalerna: Gör något, men oklart vad
Dagens system med statliga subventioner av miljöbilar bidrar till exporten. Systemet måste ses över. Det är viktigt att vi får fram en andrahandsmarknad av elbilar så att fler faktiskt har råd att köpa en elbil.
Kristdemokraterna: Bygg ut laddinfrastrukturen
Detta bör inte förhindras. Genom utbyggnad av laddinfrastrukturen kommer fler våga investera i elbilar.
Moderaterna: Avvakta utvecklingen, gör något – oklart vad – om exporten fortsätter i hög takt
Det som gäller idag är att utbetalningen av bonusen sker tidigast sex månader efter påställning av fordonet. Innan bonusen betalas ut får det inte ha skett något ägarbyte. Vi följer utvecklingen noga och är beredda att göra mer ifall det skulle vara nödvändigt.
Sverigedemokraterna: Gör inget åt andrahandsvärdet på miljöbilar
Man ska vara återhållsam med subventioner och liknande.
Hur stor ska miljöbonusen för elbilar vara?
Vänsterpartiet: Öka miljöbonusen, oklart med hur mycket
Vi vill öka bonusnivån i Bonus-Malus, men har inte låst oss vid exakt belopp.
Feministiskt Initiativ: Höj skatten på fossilbilar
Låg. Men skatten på fossilbilar ska väsentligt höjas.
Miljöpartiet: Höj bonus i glesbygd
Idag är stödet till elbilar 60 000 kr, vi vill först och främst se över hur bonus-delen av bonus-malus kan höjas i glesbygdskommuner.
Socialdemokraterna: Har inte förstått frågan, eller vill inte svara
Sedan 1 juli 2018 har du möjlighet att få en miljöbonus på 60 000 kronor för en ny elbil. För att få klimatbonusen för din nyinköpta elbil måste du själv ansöka om ersättningen hos Transportstyrelsen. Utbetalning av bonus kommer att ske tidigast sex månader från köpet. De första utbetalningarna kommer att ske under januari 2019.
Centerpartiet: Öka bonusen till 100 000 kronor
Vårt förslag om grön bilbonus ger de mest klimatvänliga bilarna en bonus på upp till 100 000 kronor, en premie som finansieras med en högre avgift vid nyförsäljning av de bilar som släpper ut mest.
Liberalerna: Svarar inte på frågan, men vill öka malusdelen
Vi välkomnar fler elbilar. Vi menar att det smartaste sättet att nå dit är att beskatta det som smutsar ner istället för att subventionera det som ska in. Den som köper en ny bil som drivs av fossila bränslen ska betala mer i skatt än den som köper en ny elbil. I enlighet med principen om att förorenaren ska betala.
Kristdemokraterna: Inget klart svar, troligen samma nivå som idag
Vi har föreslagit ett system med miljöklasser i graderna A-G. Detta bör införas gemensamt inom EU 2021. Detaljerna kan vi inte spika nu men det är rimligt om bonusen i klass A ligger någonstans kring det högsta bonusbeloppet idag.
Moderaterna: Svarar inte på frågan men vill öka bonusdelen
Vi anser att det är ett problem att dagens bonus-malus-system är överfinansierat. Vi vill utveckla och förbättra det till en kraftfull grön bilbonus.
Sverigedemokraterna: Svarar inte på frågan, vill helst undvika bonusmodeller
Vi är beredda att förhandla om tillfälliga stimulanser för miljövänlig teknik, men i princip bör den som köper och använder en bil stå för kostnaden.
Hur ska vi få långsiktiga investeringar i produktion av biobränslen?
Vänsterpartiet: Långsiktiga styrmedel med produktionsstöd och skattebefrielse för biogas
Biodrivmedel bör stimuleras genom långsiktiga styrmedel som räcker efter 2020 och förbättrat produktionsstöd. Skattebefrielsen för biogas bör förlängas efter 2020. Det behövs en nationell biogasstrategi för ökad produktion av biogas.
Feministiskt Initiativ: Långsiktiga styrmedel, oklart vilka
Genom att budgetera för sådana.
Miljöpartiet: Kvotplikt ska tvinga in biodrivmedel, långsiktiga styrmedel, oklart vilka
Långsiktiga och förutsägbara spelregler. Vårt mål för Sverige är att fossila drivmedel ska sluta säljas 2030. Detta ska ske genom att kvotpliktssystemet med gradvis ökande andel av fossilfria drivmedel ska blandas in ökar till slutmålet 2030. Vi har drivit på för etappmål för transportsektorn.
Socialdemokraterna: Kvotplikt ska tvinga in biodrivmedel
Öka efterfrågan på biobränsle genom bränslebytet (reduktionsplikten) där producenterna tvingas blanda in biobränsle i bensin och diesel. Vi utreder möjligheten att ställa samma krav på flygbranschen.
Centerpartiet: Kvotplikt ska tvinga in biodrivmedel, 500 miljoner till omställningen, satsa på forskning
Vi vill införa obligatorisk inblandning av biodrivmedel i alla transportslag, flyget inräknat. Dessutom vill vi införa en bonus till gröna lastbilar och till lantbrukare som tankar mer än 85 procent biodrivmedel. Vi vill satsa på forskning om förnybart i flyget och de gröna näringarna. På så vis vill vi öka efterfrågan, och med den även investeringarna. Vi har också en satsning i vårt budgetförslag på 500 miljoner kronor för omställning till bioekeonomi för att anläggningarna ska hamna här. Viktigt är också att se över hur vi tolkar EU-regler.
Liberalerna: Kvotplikt ska tvinga in biodrivmedel, producenter ska ta ansvar, långsiktiga styrmedel oklart vilka
Biobränsleanvändningen bör öka genom ett reduktionspliktssystem. Det måste till långsiktiga ekonomiska styrmedel. Kommunerna, och andra producenter av restprodukter som skulle kunna bli biobränsle, måste ta sitt ansvar. Exempelvis måste fler ges möjlighet att installera avfallskvarn, och en större andel av matavfallet måste omvandlas till biobränsle.
Kristdemokraterna: Inget klart svar, troligen samma nivå som idag
Genom att tydligt politiskt markera att biobränslen kommer ha en viktig roll i framtiden. Det behövs långsiktiga spelregler så att branschen kan investera. Det behövs också en tydlig förståelse inom EU för att biobränslen är förnybart och klimatneutralt.
Moderaterna: Kvotplikt ska tvinga in biodrivmedel, långsiktiga spelregeler, oklart vilka
Vi har vi drivit på för reduktionsplikten och det är väldigt glädjande att regelverket nu är på plats. Det är också viktigt med långsiktiga villkor så att företag vågar investera.
Sverigedemokraterna: Kvotplikt på 3-5 procent, med inhemsk produktion. (Mycket defensivt förslag, reds anmärkning)
Marknaden bör styra och skattelättnaderna upphöra, vilket staten tjänar miljardbelopp på utan att miljön påverkas. Sverigedemokraterna är dock beredda att införa en lägre kvotplikt på i storleksordningen 3-5 procents inblandning i diesel och bensin, förutsatt att efterfrågan kan mötas med biobränsle baserat på inhemsk produktion från avfall.
Fotnot: Reduktionsplikten innebär att alla drivmedelsleverantörer måste minska växthusgaserna från bensin och diesel genom att blanda i mer biodrivmedel. Reduktionsplikten började gälla i juni i och är för närvarande 2,6 procent för bensin och 19,3 procent för diesel – 2030 ska den vara 40 procent. Detta ökar efterfrågan på biodrivmedel – som den inhemska produktionen ser ut idag kommer vi inte kunna täcka vårt behov.
Ska bränsleskatten höjas?
Vänsterpartiet: Ingen ytterligare höjning än de föreslagna
Bilkörning ska stå för sina kostnader i form av klimatpåverkan. Samtidigt är skatten ett trubbigt verktyg som inte gör skillnad på en höginkomsttagare/ låginkomsttagare och storstad/glesbygd. Vi står bakom den automatiska höjningen som sker varje år men föreslår inte någon höjning därutöver.
Feministiskt Initiativ: Höj skatten, högre resebidrag på landsbygd
Ja och kompenseras av ett reseavdrag riktad mot landsbygd.
Miljöpartiet: Ja
Miljöpartiet vill arbeta vidare med grön skatteväxling för att öka takten i omställningen till ett fossilfritt samhälle.
Socialdemokraterna: Ingen ytterligare höjning än de föreslagna
Nej, inte utöver den indexering som gäller. Drivmedelsskatterna har varit indexerade sedan 1994. Nu är de indexerade i förhållande till KPI och en schablon för tillväxten. Tanken är att effekten inte ska urholkas. En indexering ger också förutsägbarhet.
Centerpartiet: Kanske, på sikt
Inte på kort sikt. Våra förslag handlar framför allt om att gynna klimatsmarta alternativ. Men självklart behöver utsläpp prissättas och skatter behöver ha en miljöstyrande effekt.
Liberalerna: Kanske
Vi anser att grön skatteväxling är ett viktigt verktyg för att minska utsläppen och rädda klimatet. Att indexera drivmedelsskatterna är rimligt, men vi vill också sänka skatterna på jobb och företagande och öka människors frihet.
Kristdemokraterna: Nej
Moderaterna: Sänk ökningstakten på bränsleskatten
Vi vill avskaffa regeringens överindexering av drivmedelsskatten som gör att skatten höjs betydligt mer än inflationen varje år.
Sverigedemokraterna: Nej
Fotnot: I juli 2018 kostade bensinen i genomsnitt 15,95 kronor litern. Cirka 60 procent, eller 9,63 kronor, av priset utgjordes av skatter. Bränsleskatt är ett samlingsbegrepp för koldioxidskatt, energiskatt och moms. Drivmedelsskatten har varit indexerad de senaste 20 åren och innebär att skattesatserna ska höjas motsvarande förändringarna i konsumentprisindex.
Hur ska elbilar beskattas i framtiden?
Vänsterpartiet: Vet ej
Vi har inte något förslag på ändring av nuvarande beskattning.
Feministiskt Initiativ: Kilometerskatt
Miljöpartiet: Inget svar
Miljöpartiet har i regering infört Bonus-Malus-som driver på omställningen av den svenska bilparken mot fossilfritt och en ökad andel elbilar. Vår inriktning är att främja bilar som är energisnåla och drivs med förnybara drivmedel.
Socialdemokraterna: Inget svar, avvaktar
Vi har inga planer på särskilda fordonsskatteregler för elbilar. Vi vill se vilka effekter bonus-malus-systemet får.
Centerpartiet: Skatter kommer, oklart när och hur
Idag utgör elbilarna en väldigt liten del av fordonsflottan. Men fordonsbeskattningen måste ses över och anpassas till en situation där vi gjort oss oberoende av fossila bränslen. Exakt hur beskattningen då ska utformas är för tidigt att säga. Men även i framtiden behöver alla transportslag stå för sina samhällskostnader.
Liberalerna: Inget svar, men fossilbilarna ska skatta mer
Vi vill att den som köper en ny bil som drivs av fossila bränslen ska betala mer i skatt än den som köper en ny elbil. Allt i enlighet med principen om att förorenaren ska betala.
Kristdemokraterna: Inget svar
En intressant och relevant fråga. När elbilar tar allt större marknadsandelar måste man se över vad bortfallet av skatteintäkter innebär. Det är för tidigt att säga hur det ska gå till idag.
Moderaterna: Inget svar
Vi är i grunden positiva till bonus-malus, men kritiska till regeringens överfinansiering. Vi vill se över det i syfte att göra det teknik- och kostnadsneutralt samt miljömässigt mer träffsäkert. Detta kommer även att beröra elbilarna.
Sverigedemokraterna: Ett energieffektivitetsbaserat skattesystem, elbilar betalar minst
Vi har föreslagit ett system med miljöklasser A-G som kan ligga till grund för beskattning av alla typer av personbilar och som, förutom koldioxid, också kan ta hänsyn till andra miljö- och hälsopåverkande utsläpp.
Foto: auto motor & sport och Bigstockphoto
Visualisering: Erik Söderholm
Nyhetsbrev
Få de senaste och snabbaste motornyheterna direkt till din inkorg! Prenumerera på vårt nyhetsbrev som skickas ut varje vardag.