Efter ett flertal allvarliga olyckor med A-traktorer, några med dödlig utgång, har det blivit stort fokus på trafiksäkerheten hos A-traktorerna. Det har fått till följd att en rad lagar skärpts:
Prövotid för AM-kort
Maxvikt 2,5 ton
Krav på bilbälte och begränsat antal passagerare
Krav på vinterdäck
Nu är det dags att även sätta utsläppen från A-traktorerna under lupp, de ska undersökas av Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI, och IVL Svenska Miljöinstitutet.
Det har tidigare gjorts en studie som visar på uppemot tusen gånger högre partikelutsläpp än för vanliga personbilar då det är tillåtet att demontera utrustningen för avgasrening.
– I en del fordon skruvar förarna dessutom på dieselpumpen för att få svart rök. Då skulle utsläppen till och med kunna vara ännu högre, säger Nina Svensson på VTI som leder projektet ”A-traktorers miljöpåverkan”.
Osäkerheten om hur stora problemen med utsläpp från A-traktorer är stor eftersom ingen heltäckande studie gjorts tidigare.
– Den tidigare studien var inte fullständig så egentligen vet vi inte hur mycket de här fordonen släpper ut. Vi vet inte heller hur vanligt det är att reningsutrustningen tas bort.
Då antalet A-traktorer är begränsat (cirka 50 000 fordon) är utsläppen troligen inget nationellt problem, men lokalt kan utsläppen blir koncentrerade och orsaka luftvägsproblem.
Studien finansieras av Trafikverket och kommer att pågå under två år. Ett stort antal A-traktorer kommer att avgasmätas på frivillig basis.
Parallellt kommer besiktningsstationer att kontrollera fordonens reningsutrustning, och vad som är kvar av den, i samband med kontrollbesiktning
Forskarna vid VTI och IVL ska även intervjua biltillverkare och konverteringsföretag för att få deras synpunkter på hur A-traktorerna avgasrenas.
Läs även: Här finns flest A-traktorer i landet